MİS GİBİ BUĞDAY KOKULU MUĞLA TARHANASI
Kış ayları dedik ve sustuk :)
Ülkemizde kış aylarının gelip uzun süre gitmemesi bize bol bol kışlık hazırlattırıyor.
Soğuk havalarda, hasta olduysak, kendimizi besinsiz hissettiysek pişiriyoruz. İçinde bin bir derde deva besinlerle yoğrulan tarhanalarımızı kışın afiyetle yiyoruz.
Muğla deyince akla; ev yaparsan tuğladan, kız alırsan Muğla'dan demişler, bunu niye demişler? Gelin olan kızlar tarhanasıyla, buğdayıyla gelin olur ve gittiği yerde ekonomik kalkınmayı sağlar :D
Şakaydı evet öyle bir söz var ama diğerlerini az önce ben uydurdum ama güzel olmadı mı :)
Şakaydı evet öyle bir söz var ama diğerlerini az önce ben uydurdum ama güzel olmadı mı :)
1) MUĞLA TARHANASI
2)KURU BİBER
3)DOMATES SUYU
4)SALÇA
5)ORGANİK TEREYAĞ
6)SARIMSAK
7)BÖRÜLCE
8) PUL BİBER
9)TUZ
TARHANA BÖRÜLCE VE BİBERLE KAYNARKEN |
TARİFİ:
Tarhanamızı kaç kişi yiyecekse o kadar bir tabağa koyarak 4-5 saat önce sıcak suyla ıslatıyoruz. Mesela biz 3 kişiyiz. Ben bir avuç ıslıyorum. Sonra börülceyi temizleyip onu da 2 avuç ıslıyorum (ıslamak derken üzerine örtecek kadar sıcak su koyuyorum)
Ocağa yarım tencere su koyuyorum. İçine yıkadığımız kuru biberleri ve ıslanan börülceleri koyup kaynamaya bırakıyorum. 20 dakika kaynadıktan sonra 1 kaşık domates suyu koyuyoruz.
Sonra bir kaşık yardımıyla tarhanaları tabağında eziyoruz ki kaynarken daha çabuk özleşiyor. Tarhanayı da karıştıra karıştıra koyuyoruz.
Pul biber ekliyoruz. kapağını kapatıp pişmeye bırakıyoruz. Kaynıyor, bakıyoruz kıvama gelmiş(suyu bir yere tarhanası bir yere durmuyor)
Sarımsakları koydunuz, tuzunu kontrol edin, eğer eksikse eklersiniz.
Sarımsaktan sonra koymaya dikkat edin yoksa tuzlu olur.
Beş dakika sonra alıyoruz ve beş dakika dinlenince tabağa alıp servis yapıyoruz:)
afiyet olsun, şifa olsun.. CEYDA GÜNAY
Yorumlar
Yorum Gönder