Reklam Alanı

EGE'DEN İNANILMAZ BİR TAT ERİK TURŞUSU

MUĞLA YÖRESİ ERİK TURŞUSU

Merhaba sevgili okurlarım, sizin de merhaba dediğinizi duyar gibiyim :) Değişik tatlara olan ilginiz beni, hafta sonları EGE yöresinde yolculuğa çıkartıp, farklı yemek tarifleri arayışına koyuyor:) Birçok tarif buldum sizler için :) Sıradaki tarifim erik turşusu :) Bir erik ki suyundan ekşi, üzerine kalan posadan turşusu yapılıyor. Kış aylarının vazgeçilmezi aynı zamanda. İçtiğimiz zaman soğuk algınlığı, nezle, grip bana mısın demiyor.
Size bu gün belki de hayatınız boyunca duymadığınız bu turşu
yemeğini anlatacağım. Eminim birçoğumuzun aklından adını duyunca sirkeli bir şeyler geçti :) ama alakası yok. Tadını belki de yıllarca unutamayacağınız inanılmaz kolay bir tarif anlatacağım. Malzemelerin hazırlanışını da anlatacağım ki biz eriği nereden bulacağız derdine düşmeyin:)

MALZEMELER:
KURUTULMUŞ ERİK
4-5 ADET KURU BİBER
5-6 DİŞ SARIMSAK
TUZ

HAZIRLANIŞI:
 Yazın hazırladığımız erikleri, (aşağıda nasıl yapıldığı yazıyor) kuru biberi, suyun içine koyarak haşlamaya bırakıyoruz.  Eriyinceye kadar 1 saat haşlıyoruz. Haşlandıktan sonra biber ve eriği süzgeçten geçiriyoruz. Yani posası süzgeç üstünde kalacak. Kaşık yardımıyla da süzgeçte ezince iyice incelmiş olacak. Sonra sarımsak ve tuzu ekliyoruz. Afiyet olsun. 

 MUĞLA ERİK TURŞUSU İÇİN ERİK YAPIMI:

Ağaçtan ekşi erikleri toplayıp, erik saplarını, çöpleri ayıklıyoruz. Yıkıyoruz, kazana koyup pişiriyoruz. Suyunu süzüyoruz süzgeçle. Suyunu tuzla kaynatıp erik şurubu yapıyoruz.( salatalara,çorbalara, nar ekşisi gibi kullanıyoruz) Süzgeç üstünde kalan posayı ise
tepsilere döküp kurutuyoruz. Erik çöreği denen, yufka şeklini almış erikleri kuruduktan sonra serin yerde muhafaza ediyoruz. Erik turşusu yapacakken de yarım çörek kadarını kazana koyuyoruz. 4-5 adet kırmızı biber koyuyoruz . Pişiriyoruz. İşte bu kadar basit, soğuk ve serin içiniz. Yanına da tereyağlı sade bir bulgur pilavı efsane yakışıyor. Anlatırken yine canım çekti. Deneyince yorum yapmayı unutmayın. Çok merak ediyorum:) Afiyet olsun :)
                                                       CEYDA GÜNAY

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİS GİBİ BUĞDAY KOKULU MUĞLA TARHANASI

KANLICA MANTARINI BİRDE BÖYLE DENEYİN - CEYDA GÜNAY

HAMSİ Yİ BİR DE BÖYLE DENEYİP HAMSİ YEDİĞİNİZİ BİLİN