Reklam Alanı

KANLICA MANTARINI BİRDE BÖYLE DENEYİN - CEYDA GÜNAY

KANLICA MANTARI YEMEĞİ   

Kış aylarının girişiyle namı değer istiridye, yöresel adıyla çıntar ve kanlıca mantarı diye adlandırdığımız mantarın, ne faydalarını saymakla bitirebiliyoruz. ne de tadını anlatmakla.Ormancı bir babanın kızı olmak ve görev nedeniyle hep kırsal kesimlerde, çocukluğunu geçirmiş biri olarak gördüğüm ve inanın çoğu kadını akşam ne yapacağım, ne pişireceğim derdinden kurtaran bir doğa harikası. Çoğumuz çıntarı yemekten korkar, zehirleneceğimizi düşünürüz;ama bunun olması için üst düzey bir çaba sarf etmek gerek. O yüzden bu ihtimal, emin olun size çok ama çok uzak ;) Ege sofralarının vazgeçilmezi,besin değerleri saymakla bitmeyen bu mantarı, elbette tek bir yöntemle pişirmiyor, canımız nasıl istiyorsa adete o şekilde pişiriyoruz.
     Demir açısından zengin,bağışıklık sistemimizi kuvvetlendiren,kalp hastalıkları tedavisinde, damar hastalıklarında oldukça etkili ve besin değeri yüksek bir mantardır.şimdi gelelim et kadar besin değeri yüksek bu mantarın yapılış şekline ;) size birkaç tarifim olacak tercihinize göre değerlendirebilirsiniz ;)Ararken bulduğunuz mantarın çıntar olduğundan emin olmak için kısa bir video ekliyorum ;)





TARİF 1- ÇINTAR KIZARTMASI 

MALZEMELER :
yiyecek kişi sayısına göre bir miktar Çıntar
sarımsak (5-6 Diş)
tercihe göre zeytinyağı veya çiçek yağı
limon
 evet malzemelerimiz bu kadar ;)

TARİFİ:
Yıkadığımız çıntarların suyunun, iyice akmış olmasına özen gösteriyoruz.Tavaya biraz yağ koyuyoruz. Tavayı örtecek kadar yağ olsun çünkü yapışmaması lazım.Isınan yağa Çıntarları diziyoruz ve kızartıyoruz.Kızardığını, üzerinin pembeleşmesinden anlıyoruz. Çıntarlarımızı kızartıyor ve bir tabağa alıyoruz . başka bir tabakta sarımsaklarımızı tuzla eziyor ve üzerine limonumuzu ekliyoruz.limonlu sosumuza birazda kızartmamızın yağından ekliyor karıştırıyoruz. Kızartmamızın üzerine, kaşık yardımıyla  hazırladığımız sosu gezdiriyoruz .Afiyet olsun ;)

TARİF -2 KUZİNE DE VEYA FIRINDA ÇINTAR
MALZEMELER :

Çıntar
kaşar peynir

TARİFİ:
Çıntarlarımızı yıkıyor, suyunun akmasını bekliyoruz .Köklerini gövdeden kesiyor ve kökleri ikiye bölecek şekilde kesiyoruz. Borcam veya bir tepsiye diziyoruz.Köklerini de aradaki boşluklara koyuyoruz.Yaklaşık 10 dakika  kadar pişiriyoruz. Bakıyoruz, üstleri kızarmaya yüz tutunca rendelediğimiz kaşarları, üzerinde perdeleri(Çıntarların dilim dilim zar gibi ayrılmış kısımları)arasına, kestiğimiz kök ına kaşarları koyuyoruz.tuzunu ekip kapatıyoruz. Rendelediğimiz kaşarların bir 5 dakikada kadar erimesini bekliyor ve çıntarımızı alıyoruz.(Yanda görseli mevcuttur. Mantarın doğada bulunmuş halininde kısa bir videosunu yukarıya ekledim. Aramaya çıkarsanız kolaylık olması açısından;)) afiyet olsun ;)
CEYDA GÜNAY

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİS GİBİ BUĞDAY KOKULU MUĞLA TARHANASI

HAMSİ Yİ BİR DE BÖYLE DENEYİP HAMSİ YEDİĞİNİZİ BİLİN